Hoe sociaal is Werkplein Fivelingo DAL gemeenten

Greta is schoonmaakster. Nu liggen schoonmaakbaantjes niet voor het oprapen in NO Groningen, helemaal geen fulltime. Dus werkt ze ’s morgen vroeg voor kantoortijd hier ’s avonds na kantoortijd daar en tussen door enkele huizen als zorgverlener via WMO klanten met een PGB. Omdat de afstanden groot zijn, heeft ze wel een auto nodig. Maar al dat reizen wordt niet vergoed. Met het sprokkelen van de uurtjes kan ze net in haar onderhoud voorzien, maar zit onder bijstandsniveau. Terwijl ze door het versnipperde werk en het vele reizen lange dagen maakt, komt ze dus niet aan het minimumloon. En steeds aanvullende bijstand vragen is een hoop papieren rompslomp en gedoe.  Greta is er een van niet zeuren maar poetsen en ze is blij dat ze geheel zelfstandig is.
Greta woont in een van de DAL Gemeenten

Ziek
Maar dan. Greta wordt ziek. Ze moet voor bot vergroeiingen aan beide benen geopereerd worden. Per operatie is een hersteltijd van minimaal 6 weken met het been hoog. Ze mag dus het been absoluut niet belasten. Daarna revalideren etc. Al met al is de verwachting dat ze minimaal een half jaar onder de pannen is. Greta is alleenstaand. Dus is er geregeld dat buurtzorg langs komt voor de noodzakelijke verzorging. Koken kan ze nu niet, dus via familie en vrienden krijgt ze geregeld een warme hap. De in allerijl aangeschafte magnetron zorgt ervoor dat ze de maaltijden op kan warmen.

Wat wil het geval. Als zorgverlener via WMO/PGB krijg je bij ziekte 6 weken doorbetaald. Dat is wettelijk zo geregeld. Dat houdt voor Greta in, dat ze daarna een paar honderd euro’s minder krijgt. Dus vraagt ze bijstand aan. Tja, dat kan wel, maar dan moet ze echt even langskomen.
Als ze tegenwerpt dat ze met haar been hoog zit en niet eens met krukken kan lopen, blijft de bijstandsambtenaar volhouden. Langskomen moet toch echt, anders kan het consequenties voor de uitkering hebben.
Na het weekend belt Greta weer. Ze kan echt niet langskomen. Maar waar de WMO wél bereid is om langs te komen oa voor huishoudelijke hulp, is de ambtenaar van werkplein daar geenszins toe bereid. Als ze nu niet langs kan komen, moet ze maar komen wanneer ze weer een beetje op de been is.

Twitter
Ondertussen heb ik er een tweet uitgegooid. Die wordt massaal geliked en gedeeld. Ook vraag ik de verantwoordelijke wethouder (Be Schollema) om te reageren. Dat wil hij inhoudelijk niet. Uiteindelijk reageert het twitteraccount van de gemeente Loppersum en begint het balletje te rollen. Nadat ik, na toestemming van Greta, haar gegevens heb doorgegeven, wordt ze gebeld. Nu door een andere medewerkster dan waar ze eerder 2x contact mee heeft gehad. 1000 x excuses, dit had zo helemaal niet gemoeten en de brief die ze hand ontvangen had zo helemaal niet opgesteld mogen worden. Vanmiddag kon ze huisbezoek verwachten.

Maar dat getwitter.. Ja dat moest toch eigenlijk maar niet. Dat was allemaal zo negatief. Als er weer wat was, moest ze contact met haar opnemen. Ja, in een ideale wereld wel. Ondertussen had Greta 2x gebeld en uitgelegd dat ze niet in staat is langs te komen. Als dat niet helpt komen de hulptroepen in actie. Want het is inderdaad diep triest dat dit pas geregeld wordt als de zaak via twitter in de publiciteit is gebracht.  Benieuwd of werkplein een bloemetje meeneemt.

(Greta heet eigenlijk anders).

 

Erik Visser

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *