Naoberschap Witteveen ontvangt van P10 de Henk Aalderink-prijs

ANNA PAUWLONA- Tijdens de wintersessie van de P10 -het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten- kreeg zojuist het project Naoberschap uit Witteveen, gemeente Midden Drenthe, de Henk Aalderink-prijs. “Een prachtig en krachtig project”, aldus de jury. Die roemt dit project vanwege de vindingrijkheid en het vermogen om burger, overheid en ondernemers van alle leeftijden te binden. “Het is erg knap om gezamenlijk zo’n duidelijke visie op de toekomst te hebben én daar ook met elkaar voor te gaan”.

 

Henk Aalderink-prijs

De jury is onder de indruk van de energie en de vindingrijkheid van het project uit Witteveen en kent daarom de Henk Aalderink-prijs van 2017 aan hen toe. De prijs bestaat uit een cheque van €2.500,- en publiciteit.

De Henk Aalderink-prijs is vernoemd naar de overleden oprichter van de P10. Op zijn initiatief bundelden de (inmiddels 16) grootste plattelandsgemeenten binnen de P10 hun krachten om zo een stevig plattelandsgeluid te kunnen laten horen in Den Haag. Het doel van de prijs is om aan heel Nederland te laten zien dat het platteland leeft, energie heeft, spannend is, vernieuwend is en geloof heeft in de toekomst.
P10

De P10 is het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten. De zestien grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband brengen zij deze onder de aandacht van de landelijke en Europese politiek. De P10 is samen met andere organisaties zoals LTO, Vereniging Kleine kernen, Netwerk Platteland, één van de organisaties die de plattelandsthema’s onder de aandacht brengt van diverse partijen.

 

Inzendingen

De P10 ontving dit jaar acht inzendingen uit heel Nederland. Een onafhankelijke jury beoordeelde de initiatieven. De jury bestaat uit de heer drs. H.J. Simons (oud-staatssecretaris), mevrouw prof. dr. ir. B. Bock (Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland) en mevrouw Rooks van het project Wijnjewoude Energie Neutraal, die in 2016 de prijs ontving.

 

Uitreiking

Jurylid mevrouw Rooks en P10-voorzitter Ellen van Selm (burgemeester van Opsterland) reikten de prijs vandaag gezamenlijk uit tijdens de Wintersessie van de P10 in Anna-Pauwlona in Gemeente Hollands Kroon.

 

Reactie winnaars

De HIK sprak met Roos Glastra, bestuurslid van Dorpsbelangen Witteveen.
We zijn blij verrast en super trots dat we in één jaar 2 grote prijzen hebben gewonnen.  De 1e prijs, de landelijke Dorpsvernieuwingssprijs , heeft de samenhorigheid in het dorp zo mogelijk nog groter gemaakt.  De besteding van dit prijzengeld is geheel in handen van het dorp.  Daar druppelen al verschillende ideeën voor binnen, bijvoorbeeld de aanschaf van een duofiets.
Dankzij de Dorpsvernieuwingsprijs doen we mee in de wedstrijd voor de Europese Dorpsvernieuwsprijs, die komend jaar in Oostenrijk zal worden uitgereikt. Dit leeft erg in het dorp: wanneer komt de jury, wie gaat wat doen om daar een goeie indruk te maken? De definitieve datum weten we nog niet, maar veel mensen hebben al laten weten dat ze graag naar Tirol gaan ter ondersteuning.

Met het geldbedrag wat we vandaag voor de Henk Aaldrik prijs in ontvangst mochten nemen, willen we een 360graden foto/film van Witteveen maken. Die gaan we gebruiken voor de presentatie van ons dorp bij de Europese Dorpsvernieuwsprijs.

Je moet je die film voorstellen dat je met een drone boven het dorp hangt en dat je dan op verschillende onderdelen kunt inzoomen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de school in het naburige dorp kijken, naar het speciaal hiervoor aangelegde fietspad, maar ook op de school die nu MFC (multifunctioneel centrum) is.  De bedoeling is dat je hiermee ook echt in de gebouwen kunt kijken.

Dit is erg leuk voor de Europese presentatie in Tirol, maar later kunnen we hem gebruiken om bijvoorbeeld de kavels die er nog zijn in het dorp te tonen en daar van alles op te projecteren. Zo krijg je dan een beeld hoe een en ander eruit kan komen te zien.
Dat we deze prijs vandaag zouden krijgen was in het dorp helemaal niet bekend. Vanmorgen is de dorpsomroeper het dorp rond geweest om iedereen aan te moedigen naar het dorpshuis in het MFC te komen.  Met een Skype-verbinding kon iedereen live de prijsuitreiking meemaken. De aanwezige dorpsbewoners reageerden uitbundig. Iedereen is erg trots.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *