Beatrice de Graaf Taalstaatmeester 2017

Zaterdag 30 december heeft het NPO1 radioprogramma De Taalstaat van presentator Frits Spits bekend gemaakt dat Beatrice de Graaf de winnaar is van de verkiezing Taalstaatmeester 2017.
Professor Dr. de Graaf bezet aan de Universiteit van Utrecht de leerstoel History of International Relations and Global Governance en is bij het grote publiek vooral bekend als terrorisme deskundige.

De verkiezing van de Taalstaatmeester is een initiatief van het radioprogramma en het Genootschap Onze Taal. De andere genomineerden waren A.L. Snijders, de bedenker van het Zeer Korte Verhaal en de Belgische schrijver en presentator Dimitri Verhulst.

Het Genootschap Onze Taal en De Taalstaat zijn op zoek gegaan naar degene die zich afgelopen jaar het beste heeft uitgedrukt in geschreven en/of gesproken woord: De woordkunstenaar met de pen of de stem. Uit de voorgedragen kandidaten heeft een jury, bestaande uit René Appel, Vibeke Roeper, directeur van Onze Taal, en Hans Laroes, hoofdredacteur Journalistiek bij de KRO-NCRV, een drietal genomineerden voorgedragen. Het radiopubliek had vervolgens twee weken de tijd hun stem uit te brengen. Beatrice de Graaf won uiteindelijk deze verkiezing met 46% van de stemmen.

De jury vindt dat Beatrice de Graaf met haar taal de harde woorden die de ellendige problematiek van het terrorisme uitlokt, relativeert en hoop geeft op oplossingen.

In een reactie zegt Beatrice de Graaf dat dit de leukste prijs is die zij ooit heeft gewonnen: “Omdat het precies is wat mij altijd heeft bezig gehouden. Mooie verhalen te lezen, zelf proberen mooie verhalen te vertellen en mensen te enthousiasmeren met goeie verhalen”.

Bij de titel Taalstaatmeester van 2017 hoort een zilveren penning ontworpen door goudsmid Carla Dubbink. Beatrice de Graaf ontving de penning tijdens de uitzending uit handen van juryvoorzitter René Appel.

Beatrice de Graaf gaf in oktober 2014 een druk bezochte lezing in het 13e eeuwse kerkje van Oosternieland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *