Riooljournalisten De HIK op het matje geroepen.

De telefoon gaat. Iemand van de gemeente Eemsmond. Of we op gesprek willen komen bij de manager diensten. De voorlichtster zal er ook bij zijn. Het zou gaan om een kennismakingsgesprek over het persbeleid van de gemeente. Eerst denken we nog dat het te maken heeft met nieuwe plannen die we aan het ontwikkelen zijn, waarover we door een voorlichter zouden worden teruggebeld. Maar nee, dit is kennismaking.

Nu is het altijd goed om nader kennis te maken. Dan kunnen wij duidelijk maken dat wij willen informeren over onderwerpen die wij kiezen op een manier die wij zelf bepalen. En dat we niet een doorgeefluik van wie dan ook zijn. Eigenlijk wel een beetje vreemd. Je zou zeggen als jullie als gemeente iets willen, kom je naar ons toe.
Maar wij van De HIK zijn de beroerdste niet en reizen af naar wereldstad Uithuizen om daar de grote “ik ben hoofd voorlichting in Amsterdam geweest” manager  te ontmoeten.  Alsof het een competentie is om in Amsterdam gewerkt te hebben….

Na een korte kennismakingsronde maakt de manager duidelijk dat de reden om met ons om tafel te gaan, en dat kwam ook uit het bestuur , was omdat er ooit een gesprek is geweest met een (andere) voorlichtster en dat gesprek bleek opgenomen te zijn. Hij wil dan ook niet dat dit gesprek wordt opgenomen. Daarbij beticht hij ons van riooljournalistiek en onbekwaamheid.

Dat gesprek waar hij naar verwees verliep zo raar, dat wij een transcriptie van dat gesprek aan de desbetreffende wethouder hebben gezonden. Een furieuze voorlichtster aan de lijn die je integriteit in twijfel trekt maak je immers niet elke dag mee. Zeker de redactie van De HIK niet, al was het maar omdat we nog maar net bestonden.

Zonder dat hele gesprek hier nu te herhalen, even in het kort wat er aan de hand was.
Er speelde iets rond de aanbesteding van het jongerenwerk. Daarover gingen wij publiceren en dat wilden we graag doen met een reactie van de verantwoordelijke wethouder op een aantal telefonisch te stellen vragen.
De voorlichtster zei dat ze het zou voorleggen aan de wethouder, maar met het advies om niet te reageren. Jammer, dan maar een mailtje naar de desbetreffende wethouder, met het verzoek ons te bellen.
In reactie daarop mailde de wethouder via de voorlichtster met een algemene reactie terug. Die hebben we keurig in het artikel verwerkt. Zie artikel Jongeren Hogeland voeren actie voor behoud jongerenwerk. In ons commentaar onder dat artikel betreuren we het dat de wethouder ons niet te woord heeft willen staan, we hadden hem zo graag een aantal vragen gesteld.
Dit laatste  was nu precies waar de voorlichtster furieus over was. Het stuk stond nog geen 5 minuten online en ze hing al aan de telefoon. Volgens haar had de wethouder immers wél gereageerd. “Dit is niet zuiver” en “Daar heb je één vraag in gesteld ja, om dan vervolgens ga je mij via jullie medium vertellen dat je nog 26 andere vragen had willen stellen.  Dus dat is gewoon niet zuiver en dat wil ik bij deze..”

De voorlichtster had natuurlijk volkomen gelijk. Wij hadden inderdaad slechts één vraag gesteld, namelijk “zou u ons hierover willen bellen?”.  

Hiermee was voor ons de kous af. Voor de baas van de voorlichters kennelijk niet. Ik zou zeggen, wen er maar aan. Wij laten ons niet uitkafferen door een voorlichtster of een manager. Zelfs niet als die  in Amsterdam heeft gewerkt.
Hoe komt het toch dat het aantal voorlichters bij deze gemeente vaker wisselt dan een basketbalcoach zijn spelers tijdens een wedstrijd?

 

Erik Visser

Elke overeenkomst met bestaande personen, gebeurtenissen in deze column berust op louter toeval. Alle personages, gebeurtenissen en plaatsen zijn fictief en verhouden zich op geen enkele manier tot een werkelijkheid van bestaande personen, gebeurtenissen en plaatsen.

 

Eén gedachte over “Riooljournalisten De HIK op het matje geroepen.

 • 19 januari 2018 om 14:42
  Permalink

  Een vreemde reactie van de voorlichtster uit Amsterdam. Als je van een wereldstad naar Oethoezen komt dan ben je een behoorlijk eindje naar beneden gegleden, nee laat ik het netter zeggen: gegaan. Begeer niet het hoogste als het lagere je meer voldoening geeft. Dat valt te prijzen!

  Welkom!
  Daarom welkom voorlichtster maar wees u zich er van bewust dat inwoners van een gemeente het hoogste gezag is! B en W, de Gemeenteraad, u en uw collega’s oefenen hun werk uit ten dienste van de Gemeente en die wordt gevormd door… juist, ja…. de inwoners. Zij kiezen hun remplaçanten in de raad en sturen ze weer retour als ze hun plicht verzaken. Bij die beoordeling speelt de berichtgeving in de media een belangrijke rol. Dat is hier niet anders dan in Amsterdam. Of toch wel: hier laten de inwoners zich een keer piepelen met een schouderophaling of verbaal dei wait nait beder, een tweede keer zal je het weten: vertrekken is het devies.
  Laat het zover niet komen voorlichtster. Aanpassen is misschien een hele kunst maar het moet wel gebeuren, pas dan is het hier prettig wonen in Eemsmond en hopelijk volgend jaar in de gemeente Het Hogeland. Hopelijk, ja, want twijfels en vraagtekens zijn er te over voor de burgers van Eemsmond.
  Duik daar maar eens in voorlichtster want na de euforie loert de val zeker voor de mensen nu nog wonende in de gemeente Eemsmond.
  Zij profiteren met z’n 16.000 nu nog van de 4,5 miljoen extra uit de Eemshavenpot wat straks moet worden verdeeld. En wat te denken van 2 zwembaden in onze gemeente. Welke van de 2 moet in de toekomst het loodje leggen of niet soms? Dit alle geplande feestelijkheden ten spijt.
  Groeten Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *