Duurzaam stemmen

Duurzaam stemmenEen stemmenteller die verder anoniem wenst te blijven stuurde ons deze column met de tekst: “.. ik vind het echt absurd wat wij aan het doen zijn op een verkiezingsdag in de gemeentehuizen.  ” en “misschien dat het dan eindelijk een keer tot de hersens van politici doordringt dat het echt anders moet. En laten we beginnen in de gemeente Het Hogeland.”

Na de boeiend verlopen verkiezingsstrijd vallen de verhalen opnieuw op over het uiterst krakkemikkig verlopen stemproces. In deze tijd van superautomatisering en robotisering zijn wij blijkbaar niet in staat om op een simpele manier ons stemproces snel én nauwkeurig én zonder risico’s op computerfraude te laten verlopen.
Mijn oog valt op de oude stembus van de gemeente Uithuizen, die ik op een onbewaakt ogenblik uit het rommelmarktaanbod van een goede vriend heb gered. Hij heeft de grootte van een melkbus en met de huidige stembiljetten zou hij na het passeren van de eerste tien kiezers al meer dan vol zitten.

Kan dit niet anders? Hebben we het stemmen met de computer niet veel te ingewikkeld gemaakt?
Ik besluit voor mezelf eens uit te vogelen hoe een ”back-to-basic” aanpak hier misschien een oplossing kan brengen. Uitgangspunt is dat mijn oude stembus toereikend moet zijn om de uitslag op het stembureau te kunnen bevatten.
En eigenlijk is het zo simpel als je met je simpele boerenverstand maar kunt bedenken.

Men neme een allereenvoudigst stand-alone computertje (wat dacht u van de Commodore 64 …) zonder wifi of ander overbodig internetgedoe en men sluit daar op aan met een traditioneel kabeltje een lekker ouderwets matrixprintertje. Ieder stemhokje krijgt een eigen computertje en printertje.
We programmeren in Commodore Basic 2.0 ons kiesprogramma en voeren alle kandidaten en partijen keurig in. U krijgt na inlevering van uw stemkaart ter plekke een stemnummer toegewezen en na invoering van het nummer en het uitbrengen van de stem drukt u op het knopje OK en hij vraagt: wilt u uw stem uitbrengen op …… ? en u drukt nogmaals op OK.
Het nummer wordt automatisch losgekoppeld van uw stem, zodat er geen herkenbare koppeling meer is tussen uw stem en uw persoon. De stemnummers hebben maximaal twee cijfers en na gebruik van de eerste 99 unieke nummers koppelt hij automatisch door naar 01 en begint de cyclus qua nummering opnieuw.
Na het stemmen en uw laatste OK drukt ons matrixprintertje een klein briefje op kringlooppapier met de naam van uw partij en uw kandidaat. U pakt het briefje en stopt het in de oude stembus. Klaar is kees!

’s Avonds om 9 uur levert de Commodore de burgemeester keurig de uitslag en u mag dezelfde avond of de volgende dag controleren of de uitslag spoort met de briefjes in de stembus. En daar mogen alle computersceptici en andere complotdenkers bij aanwezig zijn. De definitieve uitslag wordt natuurlijk aangepast als de briefjes daar aanleiding toe geven. Hertellen mag net zo vaak als u maar wilt… Dus computerfraude is uitgesloten en Schiermonnikoog krijgt nu eindelijk na 9 uur een keer serieuze concurrentie!

Naam en adres bij de redactie bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *