CU Westerkwartier serveert vrouwen af.

Foto: Irene van Essen raadslid Zuidhorn (Facebook)

Waar onlangs nog de werkgeversvereniging VNO-NCW (Let op de C in de laatste afkorting) nog samen met de regering een pleidooi hielden om meer vrouwen in belangrijke posities te krijgen, serveert de CU Westerkwartier vrouwen af. De gemeente Westerkwartier is de op stapel staande samenvoeging van de huidige gemeenten Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn. In die gemeenten zitten voor de CU in totaal 10 mensen in de raad, waarvan drie vrouwen.

Jeanette Bos Christenunie
Jeanette Bos raadslid Grootegast

Echter, op de aan de leden voorgestelde kandidatenlijst komen bij de eerste tien posities slechts 2 vrouwen voor, te weten op plaats 5 en 6. Daar waar elders inspanningen worden verricht om juist een meer gelijkelijke verdeling van mannen en vrouwen te krijgen, doet de ChristenUnie een stap terug. Jammer. Een gemiste kans. Daar waar in de landelijke politiek nota bene de CU de enige partij was die een vrouw, te weten Carola Schouten,  in het formatieteam had opgenomen, laat de West-Groningse afdeling het volledig afweten.

 

Uit deze top tien van de kandidatenlijst zijn de zittende raadsleden Jeanette Bos-Wierenga uit Grootegast en Irene van Essen uit Zuidhorn verdwenen.

Nu is het gelukkig een voorlopige lijst, die nog aan de (besloten) ledenvergadering wordt voorgelegd. Hopelijk dat er daar voor gezorgd wordt dat er meer vrouwen en op hogere posities op de kandidatenlijst geplaatst worden. 

Bij de ChristenUnie Het Hogeland is de situatie iets, maar niet veel beter. Daar staan 3 vrouwen op de lijst, maar ook de eerste pas op plaats 5.

De raadsverkiezingen van de herindelingsgemeenten is op 21 november 2018.

 

Erik Visser

Zie ook: meer vrouwen naar de top

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *