Aartsbisschop Desmond Tutu, de anti-apartheidsleider van Zuid-Afrika, is op 90-jarige leeftijd overleden.

Aartsbisschop Desmond Tutu, Wie hielp de beweging tot het einde te leiden? De wrede heerschappij van de blanke minderheid in Zuid-AfrikaDe president van het land heeft zondag bevestigd dat hij op 90-jarige leeftijd is overleden.

De dood van emeritus aartsbisschop Desmond Tutu is een nieuwe mijlpaal in het afscheid van onze natie van de generatie grote Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika heeft gebracht’, zei president Cyril Ramaphosa. Zei in een verklaring zondagochtend.

“Desmond Tutu is een ongelijke patriot; De leider van beleid en pragmatisme die betekenis gaf aan het bijbelse inzicht dat geloof zonder werken dood is.”

Tutu wordt beschouwd als de morele gids van het land en bedacht de uitdrukking “regenboognatie” om de multi-etnische gemeenschap van Zuid-Afrika te beschrijven.Trevor Samson / AFP – Getty Images

Tutu kreeg bekendheid door te werken als mensenrechtenactivist. In 1984 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn onvermoeibare en geweldloze strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika en speelde later een sleutelrol in de val van het separatistische beleid.

Tutu werd eind jaren negentig gediagnosticeerd met prostaatkanker en is de afgelopen jaren verschillende keren in het ziekenhuis opgenomen om infecties te behandelen die verband houden met zijn kankerbehandeling.

“Eindelijk, op 90-jarige leeftijd stierf hij vanmorgen vredig in het Oasis Fry Care Centre in Kaapstad”, zei Dr. Rambela Mamble in een verklaring namens de Tutu-familie.

Details over de doodsoorzaak gaf hij niet.

De anglicaanse geestelijken gebruikten preken om de publieke opinie te prediken en aan te moedigen tegen de onrechtvaardigheden waarmee de meerderheid van de zwarte mensen in Zuid-Afrika wordt geconfronteerd.

READ  Starlink Internet Service heeft tot nu toe meer dan 145.000 gebruikers

Tutu, de eerste zwarte bisschop van Johannesburg en later de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad, was een stem voor raciale rechtvaardigheid en LGBTQ-rechten, niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld.

In 1990, na 27 jaar in de gevangenis, bracht Nelson Mandela zijn eerste nacht door in het huis van Tutu in Kaapstad, Independence.

Na de val van het apartheidsregime en nadat Mandela het land leidde als de eerste zwarte president, leidde Tutu de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die de grimmige realiteit van de blanke heerschappij aan het licht bracht.

“Zijn bijdragen aan de strijd tegen onrecht, zowel lokaal als wereldwijd, zijn in overeenstemming met de diepgang van zijn denken over het creëren van een bevrijdende toekomst voor menselijke gemeenschappen”, zei de Nelson Mandela Foundation in een verklaring na de dood van Tutu.

De Dalai Lama, Tibets verbannen spirituele leider, zei: “De vriendschap en spirituele band tussen ons is iets dat we koesteren.” Tutu is een “echte humanitaire en toegewijde pleitbezorger van de mensenrechten”, voegde hij eraan toe.

Mandela vroeg Tutu om voorzitter te worden van een commissie die is opgericht om gratie te verlenen, te registreren en, in sommige gevallen, openbare amnestie te verlenen aan degenen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen tijdens de apartheid.Walter DHLADHLA / AFP / Getty Images

Openhartig en enthousiast, Tutu aarzelde nooit in zijn strijd voor een rechtvaardig Zuid-Afrika, en bleef rekening houden met de zwarte leiders van de nieuwe democratie van het land.

In zijn laatste jaren betreurde hij het dat zijn droom van een ‘regenboognatie’ nog niet was uitgekomen.

READ  Canon's EOS R5C is een 2-in-1 foto- en bioscoopcamera

Tutu trok zich in 2010 grotendeels terug uit het openbare leven, maar hield niet op met intelligentie en vastberadenheid zijn mening te uiten.

Hij woont samen met zijn vrouw Leah, 66, en hun vier kinderen.

Het is meer dan een maand geleden dat hij stierf FW de Klerk, de laatste racistische president van het land.

Eric Ortiz, Reuters En Associated Press Bijgedragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *