‘Amazing Milestone’: James Webb-telescoop volledig gebruikt in de ruimte | Ruimtenieuws

De James Web Space Telescope heeft een lastige implementatiefase van twee weken voltooid, waarbij het grootste, vergulde, bloemvormige glazen paneel is ontvouwd, klaar om elke fase van de kosmische geschiedenis te verkennen.

Engineeringteams van het Space Telescope Science Institute in Baltimore, Maryland, waren opgetogen toen NASA zaterdag op Twitter aankondigde dat het laatste deel van 6,5 meter (21 voet) glas was gebruikt.

“Ik heb er een passie voor – wat een prachtige mijlpaal”, zei Thomas Surbuchen, een senior NASA-ingenieur, tijdens een live videofeed, gevierd door sterrenpubliek over de hele wereld.

“We zien nu die mooie vorm in de lucht.”

Krachtiger dan de Hubble-ruimtetelescoop, scant het web van 10 miljard dollar de kosmos op licht van de eerste sterren en sterrenstelsels die 13,7 miljard jaar geleden werden gevormd. Om dit te bereiken, moest NASA het web versieren met het grootste en meest gevoelige glas dat ooit is gelanceerd – het ‘gouden oog’ zoals wetenschappers het noemen.

De telescoop was zo groot dat hij in origamistijl moest worden opgevouwen om op een raket te passen die twee weken geleden uit Frans-Guyana explodeerde.

De gevaarlijkste verhuizing vond eerder in de week plaats toen de omvang van de tennisbaan het zonnepantser uitbreidde.

Het schild is permanent gepositioneerd tussen de telescoop en de zon, de aarde en de maan, en de zijde die naar de zon is gericht is 110 graden Celsius (230 graden Fahrenheit).

READ  Vooraanstaande werknemers beschrijven de symptomen die ze zagen tijdens de recente regeringsgolf

De verste uithoeken van het heelal

De luchtverkeersleiders van Baltimore begonnen vrijdag het “Golden Eye” te openen en spreidden de linkerkant uit als een klaptafel.

Dit glas is gemaakt van beryllium, een lichtgewicht en stevig en koudebestendig metaal. Elk van de 18 segmenten is bedekt met een laag ultrasoon goud dat infrarood licht sterk reflecteert.

De zeshoekige secties van salontafelformaat moeten de komende dagen en weken worden aangepast, zodat ze zich kunnen concentreren op een van de buitenaardse werelden die de atmosferische tekens van sterren, sterrenstelsels en leven bevatten.

“Alsof we 18 glaasjes hebben, doen de kleine primatonen nu allemaal hun eigen ding, ze moeten hun eigen lied zingen op elke toonsoort en ze als een refrein laten optreden, wat een systematisch, moeilijk proces is”, activity project wetenschapper Jane Rigby vertelde verslaggevers.

Webb moet het doel van 1,6 miljoen kilometer in twee weken nog bereiken; Het is al 667.000 mijl (een miljoen kilometer) van de aarde verwijderd sinds het begin van zijn eerste kerstdag.

Volgens NASA is de telescoop nog vijf en een halve maand verwijderd en zijn de volgende stappen het aanpassen van de optica van de telescoop en het meten van de wetenschappelijke instrumenten.

Als alles goed gaat, start deze zomer het wetenschappelijk onderzoek. Astronomen geloven dat het universum binnen 100 miljoen jaar na de oerknal veel dichterbij zal zijn dan Hubble heeft bereikt.

READ  Nadat House stemrechtwetsvoorstel aan Senaat heeft doorgegeven, spreekt het zich uit tegen hervorming van de bioscoop - Live | Amerikaans nieuws

Het doel is om de oorsprong, evolutie en bewoning van verre planeten te bestuderen.

Amy Lynn Thompson, een ruimte- en wetenschapsjournalist, schrijft aan space.com dat de succesvolle verspreiding van het zonneschild en de belichting van de spiegels een “ongelooflijke prestatie” was.

“Het is 25 jaar geleden dat deze telescoop werd vervaardigd, en wetenschappers zijn er echt klaar voor om het punt te bereiken waarop hij beelden kan terugsturen, en dit zijn belangrijke stappen die moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat hij werkt”, vertelde hij aan Al Jazeera. .

“Wat het gaat doen, is kijken naar infrarood licht, dat deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum dat we zo heet hebben gevoeld. Hij zei.

“Dus we kunnen niet alleen enkele van de eerste sterren en sterrenstelsels zien, maar we kunnen ook zien wat voor soort chemicaliĆ«n zich in de atmosfeer van exoplaneten bevinden en misschien andere planeten vinden die het universum zouden kunnen bewonen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *