Brand in Zuid-Afrikaans parlement: dak stort in en veroorzaakt aanzienlijke schade op de hele campus

Op beelden van het tafereel was te zien dat vlammen uit de bovenkant van een gebouw kwamen en een dikke zwarte rook de lucht boven het Parlement en de aangrenzende straten insloegen.

Tientallen brandweerlieden waren zondagochtend bezig met het blussen van het vuur, en tegen de middag was het nog steeds uit de hand. Er werden geen gewonden of schade gemeld.

“Het hele parlementscomplex is zwaar beschadigd, het water staat stil en de rook is schadelijk”, zegt J.P. Smith vertelde een persconferentie voor het parlement.

“Het dak van de oude aula is helemaal weg en de aangrenzende kantoren en gymnasium zijn gesloopt”, zei Smith. “De zaal van de Nationale Assemblee achter mij brandde af, het structurele plafond stortte in en de brandweer werd kort daarna teruggeroepen.”

Er komt rook uit het parlementsgebouw.

Het parlementscomplex, waarvan sommige dateren uit 1884, bevat een verzameling gebouwen. De Nationale Assemblee, of Tweede Kamer, is gevestigd in wat nu bekend staat als de Nieuwe Vleugel. De Eerste Kamer, of Nationale Raad van Provincies, bevindt zich in het gebied dat bekend staat als de Oude Afdeling of de Oude Wetgevende macht, dat ook wordt gebruikt voor commissievergaderingen.

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft gezegd dat het vuur beperkt bleef tot een oud deel van de campus, maar het brandt nog steeds in een nieuw deel.

De brand begon in het kantoorgedeelte van het pand en sloeg over naar de Nationale Assembleekamer. Brandweerlieden arriveerden na 6 uur ’s ochtends. Er waren wat problemen om toegang te krijgen vanwege beveiligingsfuncties in het gebouw, zei Smith.

Smith zei dat het brandalarmsysteem niet goed werkte omdat brandweerlieden ter plaatse waren voordat het systeemalarm afging.

Een verhoogd brandplatform werd verplaatst naar het dak van het gebouw van de Nationale Assemblee in het parlementscomplex.

“De stroomtoevoer naar het pand was niet afgesneden toen de brand uitbrak. Hierdoor ontstond een zeer gevaarlijke situatie en werd de stroomtoevoer naar het hele blok onderbroken. De branddetectieapparatuur duurde enige tijd om te werken, dus de brand was gedurende enige tijd”, voegde hij eraan toe.

READ  Nadat House stemrechtwetsvoorstel aan Senaat heeft doorgegeven, spreekt het zich uit tegen hervorming van de bioscoop - Live | Amerikaans nieuws

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zei dat het sprinklersysteem niet werkte zoals verwacht en dat de autoriteiten de brand aan het onderzoeken waren.

De brand brak enkele uren na de begrafenis van antiracismeheld Desmond Tutu uit in de St George’s Cathedral in Kaapstad, niet ver van het parlement.

Tutu was ook “uitgestorven”, zei Ramaphosa [parliament] De bewaarplaats van de democratie waar hij zo hard heeft gewerkt, was de plek waar hij steunde, voor bad en die hij wilde zien.

Minister van Openbare Werken en Infrastructuur Patricia de Lille had eerder op een persconferentie buiten het parlement gezegd dat er geen gewonden waren.

“Dit is een zeer trieste dag voor onze democratie, want het parlement is het huis van onze democratie en het parlement is een strategisch belangrijk punt”, zei De Lille.

Smith zei dat de brand van zondag ernstiger was dan elke andere brand in het parlement in maart 2021. Bij het incident in maart brak er brand uit in de oude vergadering en raakte niemand gewond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *