Duizenden vluchten werden geannuleerd, met vertragingen aan het begin van de werkweek

Een winterstorm die maandag het midden van de Atlantische Oceaan trof, in combinatie met een tekort aan stewardessen als gevolg van de epidemie, zorgde voor meer frustratie bij reizigers die probeerden om annuleringen van vluchten naar de piek van de vakantieperiode te duwen en naar huis te gaan.

Surveillancedienst FlightAware zei dat tot maandagmiddag meer dan 3.000 Amerikaanse vluchten en ongeveer 4.700 vluchten wereldwijd waren geannuleerd voor de oostkust. Nog eens 12.500 vluchten waren vertraagd, waaronder 5.600 in de Verenigde Staten

Passagiers kunnen vertrouwen putten uit verbeterde weersvoorspelling: luchtvaartmaatschappijen hebben minder dan 400 Amerikaanse vluchten geannuleerd die voor dinsdag waren gepland.

Eerst moesten ze echter een winterstorm bevechten Voordat we maandagmiddag vertrokken, had enkele centimeters sneeuw het district Columbia, Noord-Virginia en centraal Maryland geteisterd.

Annuleringen en vertragingen vergrootten de frustratie van vakantiegangers die voor het weekend naar huis probeerden te komen.

Op sociale media klaagden passagiers over late annuleringen, verloren bagage en lange tijd om iemand van de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij te bereiken. Sommigen zeiden dat ze op luchthavens sliepen en niet wisten wanneer ze naar huis zouden terugkeren.

Het zevendaags voortschrijdend gemiddelde voor dagelijkse nieuwe COVID-19-gevallen in de Verenigde Staten is de afgelopen twee weken verdrievoudigd tot 400.000 op zondag, met de verspreiding van de meest wijdverbreide Omigron-variant, volgens cijfers van de Johns Hopkins University.

Het aantal vluchten dat in de week voor Kerstmis in de Verenigde Staten landde, was een paar honderd per dag en overschreed toen de 1.000 per dag, omdat luchtvaartmaatschappijen de schuld gaven aan het personeelstekort als gevolg van het virus.

READ  1 op de 50 inwoners van Manhattan werd vorige week getroffen - NBC New York

Dagenlang hadden luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meestal geluk met gunstig weer, maar de winterstorm die zaterdag het Midwesten trof, duwde annuleringen terug naar nieuwe hoogten in het vakantieseizoen.

In het weekend werden volgens FlightAware ongeveer 5.400 Amerikaanse vluchten geannuleerd – 12% van bijna alle lijnvluchten – en meer dan 9.000 wereldwijd. Maandagmiddag waren sinds kerstavond ongeveer 18.000 Amerikaanse vluchten geannuleerd.

Annuleringen werden enkele uren of een dag eerder gemaakt. Luchtvaartmaatschappijen denken dat ze de meeste kans hebben om een ​​lichtere dienstregeling op schema te hebben, en dit voorkomt dat passagiers onnodige reizen naar de luchthaven maken.

Volgens FlightAware werd meer dan driekwart van de voor maandag geplande vluchten op Ronald Reagan’s Washington National Airport en bijna de helft van de vliegtuigen op de nabijgelegen Baltimore / Washington International Turkut Marshall Airport geschrobd. Op beide luchthavens is meer dan zes centimeter sneeuw gevallen.

Southwest Airlines heeft tot 12.00 uur ongeveer 600 vluchten of 16% van het maandagschema geannuleerd. Woordvoerder Brad Hawkins zei dat operaties op grote luchthavens, waaronder Chicago, Denver en Baltimore, dit weekend en maandag werden getroffen en dat vliegtuigen en personeel werden geëvacueerd.

Een landelijke COVID-19-piek veroorzaakt door de Omigron-variant heeft gevolgen gehad voor de bemanningen, wat heeft geleid tot de annulering van vluchten, aldus United Airlines. Delta noemde winterweer en Omigran, maar verwacht minder dan de helft annuleringen op dinsdag en woensdag. De Amerikaan noemde de storm in de omgeving van Washington en zei dat het aantal medewerkers dat mensen ziek meldt vanwege COVID-19 hetzelfde was als de afgelopen dagen, maar weigerde cijfers te geven.

READ  Na een vertraging in de loting van de Australian Open opent Novak Djokovic het kampioenschap tegen landgenoot Miomir Kekmanovic

SkyWest, een regionale luchtvaartmaatschappij die vluchten uitvoert onder de namen United Express, American Eagle en Delta Connection, landde maandag meer dan 350 vliegtuigen na 500 scrubs op zondag.

Hawaiian Airlines, duizenden kilometers verwijderd van de sneeuwstorm, moest verschillende vluchten tussen de eilanden en de Stille Oceaan annuleren vanwege personeelstekorten.

Luchtvaartmaatschappijen betalen een tijdelijke bonus om piloten en stewardessen aan te moedigen vliegtuigen op te halen die door collega’s vrij zijn gelaten. United betaalt piloten tot een groot deel van januari drie keer hun reguliere salaris om open vluchten te vliegen. Spirit Airlines heeft overeenstemming bereikt met de vakbond om tot dinsdag dubbele lonen uit te betalen aan stewardessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *