Een brand in een flatgebouw in de Bronx heeft zeker 19 mensen het leven gekost, waaronder negen kinderen

De brandweercommissaris van New York, Daniel Negro, zei zondag dat de brand 32 mensen in levensbedreigende toestand naar ziekenhuizen had gestuurd. In totaal raakten 63 mensen gewond.

Een “defecte elektrische kachel” was de bron van de brand, vertelde Negro op een persconferentie. Eén appartement had een verwarming in de slaapkamer en het vuur verbrandde de kamer en vervolgens het hele appartement, zei hij.

De deur van het appartement werd opengelaten toen de bewoners hun gedeelte verlieten en de rook verspreidde zich door het gebouw, zei Nikro.

“Het is een afschuwelijk, afschuwelijk, pijnlijk moment voor New York City, en de impact van deze brand zal echt alleen maar een niveau van pijn en frustratie in onze stad brengen”, zei Adams.

Ongeveer 200 leden van de brandweer van New York City reageerden op een brand in een 19 verdiepingen tellend gebouw op 333 East 181st Street. De FDNY zei dat de brand iets voor 11.00 uur uitbrak in een duplex appartement op de 2e en 3e verdieping van het gebouw.

Brandweerlieden kregen in de gang te maken met “zeer zware rook, zeer sterk vuur”.

Slachtoffers werden gevonden op de trappen op elke verdieping van het gebouw, van wie velen een hartaanval kregen, ongekende slachtoffers, aldus Nikro. Hij zei dat de verwondingen voornamelijk werden veroorzaakt door het inademen van rook.

Hoewel de tank van het vliegtuig leeg was, probeerden brandweerlieden mensen uit het gebouw te redden, zei Nikro. Sommige bewoners die het gebouw probeerden te verlaten, konden “vanwege de hoeveelheid rook” niet ontsnappen.

READ  De kledingkast van Miley Cyrus stortte in tijdens de nieuwjaarsspecial

FDNY heeft verschillende afbeeldingen vrijgegeven van de scène met appartementramen en ladders die door de gebroken ramen steken.

“Dit wordt een van de ergste branden die we in de moderne tijd in New York City hebben gezien”, zei Adams.

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, twitterde: “Ik ben geschokt door de verschrikkelijke brand die vandaag in de Bronx is uitgebroken.” Heel New York staat bij New York City.”

Het appartementencomplex waar de brand heeft plaatsgevonden is 50 jaar oud en telt volgens bouwgegevens 120 woningen.

Volgens de stadsbouwverslagen werden er geen grote bouwovertredingen of klachten tegen het gebouw vermeld. Kleine overtredingen uit het verleden zijn gecorrigeerd door de accommodatie en er worden geen structurele overtredingen vermeld.

Appartementbrand treft moslims en expats

Adams zei dat het gebouw waar de brand uitbrak voornamelijk werd bewoond door moslims, waaronder verschillende immigranten uit het kleine land Gambia aan de westkust van Afrika.

De burgemeester zei dat het een prioriteit zou zijn om ervoor te zorgen dat islamitische begrafenissen en begrafenisrituelen worden gerespecteerd. Een andere is het zoeken naar moslimleiders om zich bij de bewoners te voegen.

De namen van degenen die overheidssteun zoeken, zullen niet worden overgedragen aan de immigratie- en douanehandhaving, voegde Adams eraan toe.

“We willen dat mensen zich op hun gemak voelen om naar voren te komen, en we moeten contact maken met de mensen ter plaatse om ervoor te zorgen dat ze die boodschap en dat woord krijgen”, zei Adams.

Christina Farrell, eerste plaatsvervangend commissaris van NYC Emergency Management, vertelde CNN’s Phil Mattingly Sunday dat bewoners die in het flatgebouw woonden nu op een middelbare school naast de deur verblijven.

READ  Tesla roept om veiligheidsredenen bijna half miljoen elektrische auto's terug

“We hebben alle bewoners. We hebben ze kunnen voorzien van eten, een warme plek, water en de eerste levensbehoeften die ze hadden. Mensen brachten hun huisdieren mee, dus we zijn vanavond druk bezig met het zoeken naar onderdak voor mensen.” zei Farrel. “We werken samen met het Rode Kruis, we hebben hotelkamers en andere middelen. Dus we zullen ervoor zorgen dat elk gezin vannacht een veilige, warme slaapplaats heeft.”

Farrell zei dat er maandag een servicecentrum zal worden opgezet.

“We hopen dat velen van hen de komende dagen naar hun huizen kunnen terugkeren”, zei hij. “Maar voor mensen die voor lange tijd weggaan, gaan we samen met hen en de staat op zoek naar geschikte woonruimte voor hen.”

Hochul verscheen zondag op een persconferentie en zei dat hij overlevenden van de brand had ontmoet, waaronder de enige overlevende moeder van zijn familie.

“Het is onmogelijk om die kamer binnen te gaan, waar zoveel rouwende, noodlijdende families zijn.

Terwijl hij deze week zijn nieuwe begroting voorbereidt, zei Hochul dat hij een compensatiefonds zal oprichten om te voorzien in huisvesting, begrafeniskosten en andere benodigdheden voor slachtoffers van brand.

“Vanavond is een nacht van tragedie en pijn, en morgen beginnen we te recreëren”, zei Hochul. “We bouwen hun leven weer op en geven ze hoop, vooral degenen die uit Afrika kwamen [from] Gambia zoekt een beter leven in deze grote metropool van de Bronx.”

Meerderheidsleider van de senaat, Chuck Schumacher, sprak ook op de conferentie en zei dat “op federaal niveau een breed scala aan hulp wordt overwogen, waaronder huisvesting en belastinghulp en immigratiehulp, zodat gezinnen kunnen worden herenigd.”

READ  'Bad Out of Hell'-zanger en 'Rocky Horror Picture Show'-acteur 74 jaar

Correctie: een eerdere versie van dit verhaal gaf een verkeerde voorstelling van het gebied waar Gambia ligt. Het is gelegen in West-Afrika.

Brian Kingross van CNN heeft bijgedragen aan dit rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *