Hong Kong politie valt stand nieuws en arresteert personeel

HONG KONG – Honderden politieagenten in Hongkong hebben zes huidige of voormalige senior medewerkers van een pro-democratische nieuwswebsite gearresteerd en woensdag het hoofdkantoor van de site overvallen.

Zes mensen werden gearresteerd op verdenking van samenzwering om verraderlijk materiaal vrij te geven, volgens een politieverklaring, om nog maar te zwijgen van een persbericht. Maar de zeven jaar oude online publicatie, Stand News, plaatste op Facebook korte videobeelden van politieagenten op de stoep van een van zijn mederedacteuren, Ranson Chan, en later Mr. Sana kreeg te horen dat ze moest stoppen met schieten. bemoeide zich met hun werk.

Meer dan 200 agenten kwamen binnen en doorzochten het hoofdkwartier van de publicatie in Hong Kong, zei de politie. Scènes en foto’s die door The New York Times werden beoordeeld, toonden hoe agenten oranje linten door de gang in het kantoorgebouw bonden, terwijl ze buiten de redactiekamer met koffers en dozen met computers en andere items rondreden. Een foto toonde minstens twee dozijn grote blauwe plastic dozen die in de lobby van het gebouw waren gestapeld.

Op afzonderlijke beelden is te zien hoe Patrick Lam, hoofdredacteur van Stand News, met handboeien uit zijn huis wordt gehaald. Een vrouw vroeg of meneer Lam hen iets te zeggen had, waarop hij en een officier antwoordden: “Kijk online.”

De populaire lokale zangeres Denise Howe, die voor het team van de nieuwssite werkte, plaatste ook op haar Facebook-pagina dat ze was gearresteerd.

Sinds de Chinese Communistische Partij in juni 2020 een nationale veiligheidswet aan de stad heeft opgelegd om maanden van intense pro-democratische protesten in 2019 de kop in te drukken, hebben de autoriteiten van Hong Kong het doelwit van critici in het maatschappelijk middenveld, inclusief de media.

READ  Stake Sarah, slachtoffer van de vijfde schietpartij in Denver-Lakewood

Eerder dit jaar was de Apple Daily misschien wel de beste pro-democratische krant van de stad. Onder dwang Dichtbij Na verschillende politie-invallen in de redactiekamer en de arrestatie van verschillende topredacteuren en de oprichter, Jimmy Loy.

Op dinsdag heeft dhr. Loy was Er is een nieuwe aanklacht wegens verraad ingediend Net als de andere zes oud-topmedewerkers is de krant verwant. Een van Hong Kongs belangrijkste proteststemmen, dhr. Loy had al een stem gegeven 20 maanden gevangenisstraf Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf voor andere aanklachten in verband met zijn steun aan de pro-democratische beweging.

officieren uitgezonden Waarschuwingsbrieven Aan buitenlandse nieuwsorganisaties over de berichtgeving die ze niet leuk vinden, en aan veel buitenlandse journalisten Visum geweigerd Werken in de voormalige Britse kolonie. De regering heeft ook plannen aangekondigd om wetten uit te vaardigen tegen de zogenaamde Nep nieuws.

Na de ineenstorting van de Apple Daily werd Stand News een van de laatste schijnbaar pro-democratische winkels van de stad, en ambtenaren maakten duidelijk dat het als volgende doelwit zou kunnen worden genomen.

Tijdens de protesten van 2019 documenteerden stand-up nieuwsverslaggevers afleveringen Maffia-aanval op pro-democratische demonstranten Bij een metrostation; Een verslaggever genaamd Gwyneth Ho viel zichzelf aan. (Mevrouw Ho, later ontslag genomen) Om de politiek in te gaan, zit nu in de gevangenis.) In juni van dit jaar meldde de Stand News: VERWIJDERD Online commentaren, gepubliceerd in mei of eerder, geven aan dat Hong Kong is begonnen met het aanpakken van ‘spraakmisdrijven’.

Hong Kong minister van Defensie Chris Tong, eerder deze maand Beschuldigd Nieuwssite voor “pro, laster en spook” nieuws over de gevangenisomstandigheden in de stad. De adviseur van Peking, Lao Xiu-kai, vertelde de Chinese staatsmedia botter dat de ‘huiskamer’ voor de oppositienieuwskanalen aan het slinken was.

READ  Canon's EOS R5C is een 2-in-1 foto- en bioscoopcamera

“Stand Nieuws Eindigt” Dhr. Lau zei.

Het was niet meteen duidelijk of de outlet zou worden geconfronteerd met aanklachten die tot levenslange gevangenisstraf zouden kunnen leiden op grond van de National Security Act. De beschuldiging van verraad viel niet onder de Defensiewet, maar kwam uit het koloniaal recht. Maar de politie zei dat de arrestaties waren verricht door de Nationale Veiligheidspolitie en dat er een bevel voor een huiszoeking op de redactie was uitgevaardigd op grond van de Veiligheidswet.

Juridische experts zeggen dat de autoriteiten de grens tussen veiligheidswetten en andere strafrechtelijke wetten in Hong Kong aan het vervagen zijn.

Thomas Kellogg, uitvoerend directeur van het Centre for Asian Law van Georgetown University, zei: “Het Department of Police’s Department of National Security kan zijn bevoegdheden uitbreiden tot alle niet-NSL-zaken.” schreef Op Twitter, aan de hand van een samenvatting van de Nationale Veiligheidswet.

Standnieuwsredacteur dhr. Chan, wiens huis woensdag werd overvallen, behoorde niet tot de zes gearresteerden. Hij werd na ondervraging vrijgelaten en vertelde verslaggevers dat de politie zijn laptop, telefoon, iPad, bankdocumenten en krantengegevens in beslag had genomen.

“Stand News rapporteert altijd professioneel”, zegt dhr. zei Chan. “Het is duidelijk voor de hele wereld.”

Dhr. Chan neemt ook de leiding Vereniging van journalisten in Hongkong, Een bedrijfsorganisatie van zo’n 500 lokale journalisten wordt onder de loep genomen.

Dhr. Tang, minister van Defensie, Beschuldigd Vereniging voor Campusinfiltratie en Werving van Beroepsstudentjournalisten in september; Hij stelde ook voor om buitenlandse financiering te ontvangen. De Defensiewet stelt allianties met buitenlandse strijdkrachten strafbaar.

READ  Nadat House stemrechtwetsvoorstel aan Senaat heeft doorgegeven, spreekt het zich uit tegen hervorming van de bioscoop - Live | Amerikaans nieuws

“We weten wat de Hong Kong Journalists’ Association betekent voor de media en de gemeenschap van Hong Kong, dus we zullen niet gemakkelijk uit elkaar gaan”, zei hij. “We zullen er alles aan doen om onze plicht te doen tot het laatste moment.”

In een verklaring op woensdag zei de vereniging: “Het is een grote zorg dat de politie binnen een jaar herhaaldelijk hooggeplaatste media heeft gearresteerd en de kantoren van nieuwsorganisaties heeft binnengevallen die grote hoeveelheden krantenmateriaal bevatten.”

De autoriteiten van Hongkong hebben elke betrokkenheid bij de repressie van de pers ontkend. Toen ze in september in de Hong Kong Foreign Correspondents’ Club verscheen, wees Regina Ip, een pro-Beijingadvocaat, op stand-by nieuws als bewijs dat de vrijheid van meningsuiting intact bleef.

‘Vrijheid van meningsuiting leeft nog’ Ze zei. “Hong Kong Stand News, al deze websites draaien nog steeds zoals gewoonlijk.”

Joy Dong Onderzoek heeft bijgedragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *