Sidney Poitier stierf op 94-jarige leeftijd

Sidney Poitier sterft op 94

De Hollywood-ster staat bekend om zijn films Raad eens wie er komt eten, In het holst van de nacht En Lelies van het veld, Waarvoor hij de eerste zwarte en Bahamaanse man werd die een Oscar won voor Beste Acteur.

De aankondiging werd gedaan door de Bahamaanse minister van Buitenlandse Zaken Fred Mitchell. Inspireert eerbetoon uit de wereld van entertainment.

De Bahamaans-Amerikaanse ster Poitier werd in februari 1927 onverwacht Amerikaans staatsburger toen zijn ouders Miami bezochten.

Hij groeide op in de Bahama’s, maar emigreerde naar de Verenigde Staten toen hij 15 was, een jaar later kreeg hij zijn eerste hoofdrol in een film in 1955. Schoolbord bos.

Hij had de eerste ervaring met het ontvangen van prijzen tegenstanders (1958), waarin hij samen met Tony Curtis speelde bij het ontvangen van nominaties voor Beste Acteur.

Zes jaar later won hij de Oscar voor Beste Acteur Historisch gezien voor zijn vertolking Lelies van het veld.

Toen hij de tweede zwarte man werd die de prijs voor beste acteur won voor een film uit 2001, prees Denzel Washington Poitier. Trainingsdag, Zegt: ‘Ik zal je altijd achtervolgen, Sydney. Ik zal altijd in je voetsporen treden. ik wil niet doen meneer”

Tijdens dezelfde ceremonie ontving Poitier de Honorary Academy Award voor zijn bijdrage aan de Amerikaanse cinema. Na de dood van Ernest Borgnine in 2012 werd Poitier de winnaar van de Best Actor Living in History.

In een interview dat donderdag (6 januari) werd vrijgegeven, zei Washington: Verscheidenheid Hij wilde in een film spelen met Poitier, die in 2001 stopte met acteren.

“God zegene hem – hij is nog steeds hier, maar ja, ik heb die kans gemist”, zei de acteur.

Sidney Poitier won in 1964 als eerste zwarte man een Oscar voor Beste Acteur.

(Getty-afbeeldingen)

In 1967 speelde Poitier in drie films die de kwestie van raciale relaties aan de orde stelden: Met vriendelijke groeten, Raad eens wie er komt eten En In het holst van de nacht, Die werd geregisseerd door Norman Juvison.

Later speelde hij Virgil Dips, een zwarte politiedetective uit Philadelphia die betrokken was bij een moordonderzoek in een klein stadje in Mississippi. Het is het meest bekend om de dialoogregel van de leugenaar “Ze noemen me Mr. Tips”, genoemd naar een vervolg op het citaat (stylist). Ze noemen me meneer Tips!Kwam in 1970.

Sidney Poitier als Mr. Virgil Tips in de film uit 1967 In the Heat of the Night

(Mirish / United Artists / Gopal / Shutterstock)

In de jaren tachtig regisseerde hij verschillende films, maar Richard Fryer en Jean Wilder hadden meer succes met comedy. Roeren is gek (1980).

Zijn andere filmcredits omvatten: Porky en Bess (1959), Parijs Blues (1961), Een stukje blauw (1965), sportschoenen (1992) enDe Vos (1997)

De acteur diende ook als diplomaat. In 1997 werd hij benoemd tot ambassadeur van de Bahama’s in Japan. Hij bekleedde die functie tot 2007.

Poitier was twee keer getrouwd en van 1960 tot 1965 was hij eerst getrouwd met Juanida Hardy. Na een relatie van negen jaar met acteur en zangeres Diane Carroll, trouwde Poitier in 1976 met de Canadese acteur Jonah Shimkas. Ze waren de rest van hun leven samen.

Poitier heeft zes kinderen, acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

1967 Sidney Poitier en Catherine Hotton film ‘Guess Who’s Coming to Dinner’

(Colombia / Gopal / Shutterstock)

Hij speelde voor het laatst samen met Angelina Jolie bij de 2014 Academy Awards voor Beste Regisseur. ‘We zijn je veel dank verschuldigd,’ zei Holly, en hij kreeg applaus van de aanwezigen.

‘Ga zo door met het prachtige werk’, zei hij tegen een overvolle Poëziemenigte.

westerse wereld En Geen tijd om te sterven Acteur Jeffrey Wright bracht hulde aan Poitier en schreef op Twitter: “Sidney Poitier. Wat een belangrijke acteur. Wat een aardige. Wat een knappe, meelevende, liefhebbende, echte koninklijke man. RIP, meneer. Met liefde.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *